Το Άθλημα

 1. Τι είναι η Σκοποβολή;

Η Σκοποβολή είναι - ίσως - το παλαιότερο άθλημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ, είναι σε ελεύθερη απόδοση, η επιτυχία του σκοπευτή να πετύχει τον στόχο του από κάποια απόσταση, είτε αυτός είναι σταθερός είτε κινητός (πήλινος στόχος - δίσκοι ή πιάτα, κινούμενος στόχος) με την χρήση όπλου (τόξο ή πυροβόλο όπλο). Τη Σκοποβολή, μπορούμε να τη διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: (α). στην Αγωνιστική Σκοποβολή, και (β). Στην Σκοποβολή για Ψυχαγωγία.

 Ιστορική Αναδρομή

Η σκοποβολή αναπτύχθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, απ' όλους τους πολιτισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης προϊστορίας και ιστορίας. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική ήταν (και είναι) για τον άνθρωπο. Με τη σκοποβολή, ο άνθρωπος εξασκούνταν στη χρήση των όπλων, βελτίωνε την ικανότητά του στο κυνήγι ή τη μάχη, διασκέδαζε και τέλος, επιδείκνυε τις ικανότητές του (ας μην ξεχνάμε ότι η στα παλαιά χρόνια ο άνθρωπος ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίζεται μόνος του τη ζωή, την περιουσία και την κοινωνία του)! Πολύ περιγραφικές είναι οι σκηνές των αγώνων που αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου αναφέρεται στους αγώνες που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του Πάτροκλου και στην Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας περνάει με το τόξο του ένα βέλος από το άτι" των τσεκουριών, πριν σκοτώσει τους μνηστήρες ε θανατηφόρα ακρίβεια! Ακόμη, διάφορες αρχαίες παραστάσεις και τοιχογραφίες μας δείχνουν την εκγύμναση των αρχαίων Ελλήνων στα όπλα και το κυνήγι! Στην Άπω Ανατολή και την φεουδαρχική Ιαπωνία του 16ου-17ου αιώνα, η εξάσκηση της σκοποβολής (Τοξοβολία) μέσα από την θεωρία και την ανάπτυξη του Ζεν, πήρε τη μορφή της συνδυασμένης πνευματικής και σωματικής άσκησης και έναν τρόπο για να φθάσει ο ενασκούμενος στην τελειότητα. Στην Ευρώπη της εποχής αυτής, είναι αλήθεια ότι η σκοποβολή κάποια στιγμή πέρασε στα χέρια των «ευγενών» και των αριστοκρατών της εποχής. Γρήγορα όμως, λόγω της δημοτικότητάς του αθλήματος ξανακέρδισε τη θέση της και σήμερα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα αθλήματα. Κι όχι μόνο σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν Σύλλογοι, Σωματεία και Όμιλοι που ανέβασαν το άθλημα της Σκοποβολής σε Σκοπευτική Τέχνη. Συνδυάζοντας τη Σκοποβολή με το κυνήγι, οι σύλλογοι αυτοί αριθμούν σήμερα εκατομμύρια μέλη, χωρίς να υπολογίσουμε τα αντίστοιχα μέλη σε Αμερική και Ασία.

Η σύγχρονη εξέλιξη του αθλήματος

Το άθλημα της Σκοποβολής είναι ένα από τα εννέα αθλήματα, τα οποία περιελήφθησαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Στη χώρα μας, το άθλημα της Σκοποβολής έκανε την εμφάνιση του στους πρώτους ανεπίσημους αγώνες που έγιναν το 1892.Το 1894 περιελήφθη ως επίσημο αγώνισμα στο πρόγραμμα των αγώνων «Ελευθέρια» της Τήνου, στους οποίους αγωνίστηκαν σκοπευτές στη βολή με τυφέκιο 200 μ. και σε στάση πρηνηδόν. Τη μοναδική διάκριση της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα επέτυχε η ομάδα της Σκοποβολής με τους : Α. Βρανόπουλο, Α Θεοφιλάκο , Ι. Θεοφιλάκο, Ι. Μωραϊτίνη, Ιάσων Σάππα, και Γ. Βαφειάδη, η οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα βολής με πιστόλι 30 μ. Το 1932 το άθλημα της Σκοποβολής αποσπάται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και ιδρύεται η ΣΚ.Ο.Ε., από 7 αθλητικά Σωματεία που καλλιεργούσαν αγωνίσματα της σκοποβολής. Σήμερα, τα αγωνίσματα σκοποβολής καλλιεργούνται σε 48 νομούς της χώρας από 242 αθλητικά Σωματεία - μέλη της ΣΚΟΕ, με 9.000 περίπου εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες. Η Ελλάδα πέτυχε τις πρώτες της νίκες, παίρνοντας Χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1986 με τους:  • Ιωάννη Φραγκούδη στο πιστόλι 25 μ, • Γεώργιο Ορφανίδη στο ελεύθερο τυφέκιο 300 μ. και • Παντελή Καρασεβδά στη βολή με τυφέκιο 200 μ. Επίσης, έχει κατακτήσει Αργυρά μετάλλια με τους: • Π. Παυλίδη στο τυφέκιο 200 μ, • Γ. Ορφανίδη στο πιστόλι 25 μ και • Γ. Φραγκούδη στη βολή με ελεύθερο τυφέκιο 300 μ. Οι επιτυχίες των αθλητών μας συνεχίζονται και σήμερα με πολλές διακρίσεις σε Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες. Όχι μόνο στο τυφέκιο και στο πιστόλι αλλά, και στο TRAP και SKEET. Σημαντικές διακρίσεις έχει φέρει επίσης κι η Εθνική Ομάδα «Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».

2. Ποιά είναι τα σκοπευτικά αγωνίσματα;

Τα αγωνίσματα της Σκοποβολής διακρίνονται σε δύο (2) κυρίως κατηγορίες:

 • στα Αγωνίσματα Σταθερού Στόχου, και

• στα Αγωνίσματα Πήλινου Στόχου

Στη Σκοποβολή περιλαμβάνεται ακόμη και η ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (την οποία δεν περιλαμβάνουμε παρακάτω).

Τα αγωνίσματα ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΣΤΟΧΟΥ περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες:

Πιστόλι (με σειρά διαμετρήματος) o Αεροβόλο (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων) o Πυροβόλο Standard (Ανδρών, Εφήβων) o Πυροβόλο Ελεύθερο (Ανδρών, Εφήβων) o Πυροβόλο Ταχύτητας (Ανδρών, Εφήβων) o Πυροβόλο Sport (Γυναικών, Νεανίδων) o Κεντρικής Πυροδότησης (Ανδρών, Εφήβων)

Τυφέκιο (με σειρά διαμετρήματος) o Αεροβόλο (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων) o Τυφέκιο .22 Πρηνηδόν (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων) o Τυφέκιο .22, 3Χ40 (τρεις στάσεις) (Ανδρών, Εφήβων)  Τυφέκιο .22, 3Χ20 (τρεις στάσεις) (Γυναικών, Νεανίδων) o Τυφέκιο 300 μ.- 60 βολών. (Ανδρών) o Τυφέκιο 300 μ. - 3Χ20 βολών (Ανδρών)

Τα αγωνίσματα ΠΗΛΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΥ περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες:

ΤΡΑΠ
ΣΚΗΤ
ΔΙΠΛΟ ΤΡΑΠ
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΡΑΠ 


Τα τελευταία χρόνια μεγάλη διάδοση στη χώρα μας έχει το σχετικά νέο αγώνισμα της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Σκοποβολής (IPSC).Τα αγώνισμα απαιτεί ακρίβεια, δύναμη και ταχύτητα και είναι ίσως- το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο (διεθνώς) αγωνίσματα της Σκοποβολής. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αγωνίσματα γιατί δεν είναι τόσο στατικό όσο τα υπόλοιπα και προσφέρει συναρπαστικό θέαμα σε αθλητές και θεατές.
Στις ΗΠΑ, η πανίσχυρη NRA (National Rifle Association), πολλές φορές στήριξε τα μέλη της και προώθησε νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν τα αγωνίσματα και τους αθλητές. Πολλά από τα αγωνίσματα που τελούν υπό την αιγίδα της ISSF γίνονται επιπλέον ανεξάρτητα και υπό την αιγίδα της NRA, ενώ προωθεί κι άλλα αγωνίσματα όπως: • Action pistol • Silhouette Pistol & Rifle • Αμερικάνικο TRAP • Competitive SKEET • Bench Rest Pistol & Rifle. κ.ά. Από εκεί, ξεκίνησε και το Combat ή Practical Shooting (η Πρακτική Σκοποβολή) με πιστόλια και λειόκαννα όπλα. Η Πρακτική Σκοποβολή, έχει την δική της Παγκόσμια Ομοσπονδία, την I.P.S.C. (International Practical Shooting Competition), της οποίας μέλος είναι και η δική μας ΣΚ.Ο.Ε.

3. Ποιά είναι τα σκοπευτικά αγωνίσματα της ΑΘΗΝΑΣ 2004;

Τα αγωνίσματα Σκοποβολής, τα οποία περιλαμβάνε το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004 είναι δεκαεπτά (17), από τα οποία τα δέκα (10) είναι στην κατηγορία ανδρών και τα επτά (7) στην κατηγορία γυναικών:

ΑΝΔΡΩΝ:

o Σταθερού Στόχου:
1. Aεροβόλο Τυφέκιο, 10 m.
2. Αεροβόλο Πιστόλι, 10 m.
3. Κινούμενος Στόχος - Αεροβόλο Τυφέκιο, 10 m.
4. Τυφέκιο πρηνηδόν, 50 m.
5. Τυφέκιο 3Χ40, 50 m.
6. Ελεύθερο Πιστόλι, 50 m.
7. Πιστόλι Ταχύτητας, 25 m.


o Πήλινου Στόχου:
8. ΤΡΑΠ (TRAP), 125 δίσκοι
9. ΣΚΗΤ (SKEET), 125 δίσκοι
10. ΔΙΠΛΟ ΤΡΑΠ (DOUBLE TRAP), 150 δίσκοι

ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

o Σταθερού Στόχου
8. Αεροβόλο Τυφέκιο, 10 m.
9. Αεροβόλο Πιστόλι,
10 m. 10. Τυφέκιο 3Χ20, 50 m.
11. Πιστόλι Σπορ, 25 m

o Πήλινου Στόχου
5. ΤΡΑΠ (TRAP), 75 δίσκοι
6. ΣΚΗΤ (SKEET), 75 δίσκοι
7. ΔΙΠΛΟ ΤΡΑΠ (DOUBLE TRAP), 120 δίσκοι

4. Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς Μέλος της ΣΚ.Ο.Ε., σκοπευτικού Συλλόγου και αθλητής της Σκοποβολής;

Η πιο απλή λύση και η πιο διαδεδομένη για να γίνει κανείς σκοπευτής ή τουλάχιστον, να δοκιμάσει, είναι η αγορά ενός αεροβόλου όπλου. Εξάλλου, η αγορά αεροβόλου πιστολιού ή τυφεκίου στην Ελλάδα είναι απόλυτα ελεύθερη. Μπορεί κανείς να ασκηθεί με τη σκοποβολή σε διάφορους απλούς στόχους, όπως κουτιά, τενεκεδάκια, χάρτινους στόχους, κ.λ.π., σε κάποιο ασφαλή χώρο, κλειστό ή ανοιχτό. Οι περισσότεροι σημερινοί αθλητές ξεκίνησαν κάπως έτσι, είτε με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Αν όμως κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με την σκοποβολή, τότε επιβάλλεται να γραφτείτε σαν μέλος σε κάποιο Σωματείο ή Σύλλογο Σκοποβολής. Μέσω του Σωματείου θα μπορείτε να αθληθείτε σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σκοπευτήρια και να εκπαιδευτείτε και προπονηθείτε σωστά. Και μέσω του Σωματείου μπορείτε να γίνεται επίσημα αθλητής.

Για να γίνει κανείς μέλος ενός Σκοπευτικού Ομίλου, Σωματείου ή Συλλόγου χρειάζεται:

Να καταθέσει μια Αίτηση Εγγραφής στο Σύλλογο που τον ενδιαφέρει, και
• Να καταβάλλει το ποσό συνδρομής και το ποσό εγγραφής στον Σύλλογο του.
Με την εγγραφή του σε κάποιο σύλλογο, κάποιος, δεν γίνεται αυτόματα και αθλητής, ούτε αποκτά Δελτίο Σκοπευτή (σκοπευτική ταυτότητα). Δελτίο Σκοπευτή εκδίδει ΜΟΝΟ η ΣΚ.Ο.Ε. σε μέλη σωματείων και συλλόγων, που ανήκουν στη δύναμή της





Για να πάρετε Δελτίο Σκοπευτή χρειάζονται:

1. Αντίγραφο της Αστυνομικής σας ταυτότητας ή Διαβατηρίου
2. Τρεις (3) έγχρωμες φωτογραφίες ταυτότητας
3. Ιατρική Βεβαίωση από γιατρό Κρατικού Νοσοκομείου ή Δημοσίου (προτιμότερο από ψυχίατρο)
4. Να υποβάλλετε Αίτηση Εγγραφής στην ΣΚΟΕ, και
5. Να καταβάλλετε το ποσό εγγραφής στην ΣΚΟΕ
Η ανανέωση του Δελτίου Σκοπευτή γίνεται κάθε χρόνο και το Δελτίο ισχύει για εξάσκηση σόλο το κόσμο (θεωρητικά), όπου υπάρχουν Σωματεία ή Σύλλογοι της ISSF /UIT. (Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθετε, αν ρωτήσετε στο Σωματείο ή στον Σύλλογο, που θα αποφασίσετε να εγγραφείτε).
Τα περισσότερα σωματεία μπορούν να σας προμηθεύσουν (στο Σκοπευτήριο) με όπλο για να αθληθείτε. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε από την αρχή πανάκριβα όπλα σκοποβολής. Ακόμη, θα λάβετε συμβουλές από παλαιότερους αθλητές και σκοπευτές, για τη σωστή σκόπευση και την προπόνηση. Οι στόχοι που θα βάλετε πλέον είναι οι Διεθνώς Αναγνωρισμένοι στόχοι της UIT και θα μπορείτε να συμμετάσχετε από τα πρώτα σας σχεδόν βήματα σε αγώνες που διοργανώνονται αρκετά συχνά για πολλές κατηγορίες σκοπευτών. Συνήθως οι νέοι σκοπευτές ενός Σωματείου ξεκινούν από τα αεροβόλα όπλα και μετά περνούν εάν το επιθυμούν στα πυροβόλα όπλα. Σήμερα πλέον, μπορείτε να ασχοληθείτε κατ' ευθείαν με τα πυροβόλα όπλα στα περισσότερα Σωματεία, αν και το "σχολείο" του αεροβόλου όλπου είναι ένα απαραίτητο στάδιο που καλό θα είναι να το ασκείτε πότε-πότε και παράλληλα με το πυροβόλο εάν στοχεύετε στα ψηλά σκορ.
Για τα αγωνίσματα του Πήλινου Στόχου: TRAP, SKEET, DOUBLE TRAP και SPORTING χρησιμοποιούνται λειόκανα όπλα, δηλαδή κυνηγετικά. Αν είσαστε ήδη κυνηγός, κανένα πρόβλημα! Δεν υπάρχει περιορισμός στον τύπο του όπλου που θα χρησιμοποιήσετε. Είτε έχετε δίκαννο είτε επαναληπτικό αυτογεμές (καραμπίνα ) είναι το ίδιο πράγμα. Αρκεί να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα φυσίγγια (για τα αυτογεμή - καραμπίνες) και να έχει το κατάλληλο μήκος κάννης, βάση των κανονισμών.
Για τα αγωνίσματα του αεροβόλου όπλου, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα (ραβδωτό τυφέκιο, πιστόλι ή περίστροφο), του σταθερού στόχου, πρέπει να υπάρχει Δελτίο Σκοπευτή, να ισχύουν οι προϋποθέσεις του σχετικού Νόμου και πάντα για την αρχή, να γίνεται με την επίβλεψη προπονητή ή κάποιου έμπειρου σκοπευτού.

5. Τι χρειάζεται για να αποκτήσει ένας αθλητής Άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου;

Οι άδειες κατοχής και χρήσης των Όπλων στην Ελλάδα καθορίζονται βάση του Ν.2168/93 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές Ύλες, εκρηκτικούς Μηχανισμούς κι άλλες διατάξεις» (Α΄ – 147) όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2334/95 (Α΄- 185), την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4325/93 (B'- 400) «Χαρακτηρισμός όπλων ως σκοπευτικών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης αδειών κατοχής όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων αυτών, υποχρεώσεις αθλητικών σωματείων, υπευθύνων σκοπευτηρίων και κατόχων όπλων σκοποβολής κλπ διατάξεις», και την ΚΥΑ 1016/60/6-δ΄/ΦΕΚ 69/2003, «Ανανεώσεις αδειών κατοχής όπλων, κλπ διατάξεις».

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι άδειες κατοχής στις οποίες αναφερόμαστε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ. Αυτές είναι διαφορετικές άδειες που χορηγούνται υπό συγκεκριμένες και μόνο προϋποθέσεις και ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τα σκοπευτικά όπλα. Οι σκοπευτές ΔΕΝ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ. Οι σκοπευτές χρησιμοποιούν μόνο τα όπλα που κατέχουν ΝΟΜΙΜΑ, εντός των Σκοπευτηρίων και σε αυστηρά προκαθορισμένους χώρους και μόνο, όπως ορίζει ο Νόμος!

Με κάθε επιφύλαξη και σεβασμό προς το Νόμο, παραθέτουμε παρακάτω μερικά στοιχεία που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Πριν αποφασίσετε όμως να προχωρήσετε στην αγορά ενός όπλου, σας συνιστούμενα ρωτήσετε στο σύλλογό σας και το Αστυνομικό Τμήμα ή στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Σχετικά με τις άδειες αγοράς-κατοχής των σκοπευτικών όπλων ισχύουν τα εξής (KYA 4325/93): • [άρθρο 1] «...Σαν όπλα σκοποβολής θεωρούνται τα όπλα τα οποία προβλέπονται από τους κανονισμούς των αντίστοιχων Διεθνών Ομοσπονδιών και τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας [σ.τ.γ. ΣΚ.Ο.Ε.] της χώρας μας...» • [άρθρο 2] Για την αγορά και την κατοχή ΑΕΡΟΒΟΛΩΝ όπλων ΔΕΝ απαιτείται άδεια! Για την διάθεση, κατοχή και χρήση των εν λόγω όπλων ισχύουν οι αναφερόμενοι στις διατάξεις των άρθρων 6, 7 του Ν.2168/93 περιορισμοί. • [άρθρο 3] Για την αγορά και κατοχή λειοκάννων όπλων σκοποβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 8 του Ν.2168/93. Οι έχοντες Δελτίο Αθλητή-Σκοπευτή, σε ισχύ από την οικεία Ομοσπονδία, κάτοχοι τέτοιων όπλων μπορούν να τα μεταφέρουν για να συμμετέχουν σε προπονήσεις κι αγώνες» • [άρθρο 5] ... Η αγορά κατοχή πυροβόλων ραβδωτών όπλων σκοποβολής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Ν2168/93 χορηγούνται σε Αθλητές σκοποβολής, που είναι κάτοχοι σε ισχύ Δελτίου Αθλητή της οικείας Ομοσπονδίας, στο πρόσωπο των οποίων δεν συντρέχουν οι αρνητικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 18 του Ν. 2168/93: o ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄: �� Όπλα διαμετρήματος .22 , και �� Εμπροσθογεμή όπλα μαύρης πυρίτιδας o ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄: �� Ραβδωτά πυροβόλα όπλα, που χρησιμοποιούν φυσίγγια κεντρικής πυροδότησης.

Για να αποκτήσει ένας ενδιαφερόμενος άδεια κατοχής όπλου κατηγορίας Α΄ πρέπει να έχει:

Δελτίο Αθλητή Σκοπευτή σε ισχύ από την ΣΚΟΕ
• Να γνωρίζει τους κανονισμούς του αθλήματος που θα εξασκείται, και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης του όπλου που θα προμηθευτεί.
Να έχει λάβει μέρος σε τέσσερις (4) τουλάχιστον επίσημους αγώνες με ραβδωτά πυροβόλα όπλα έξι (6) τελευταίους μήνες τουλάχιστον πριν υποβάλλει την αίτηση για άδεια αγοράς-κατοχής ραβδωτού πυροβόλου όπλου.
Το όπλο που θα προμηθευτεί να είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς του αγωνίσματος, που θα αθλείται και βάση εργοστασιακών προδιαγραφών, κατάλληλο για την άσκηση στο αγώνισμα σκοποβολής.
Άδεια κατοχής για περισσότερα από πέντε (5) όπλα σαυτή την κατηγορία δεν χορηγείται.

Για να αποκτήσει ένας ενδιαφερόμενος άδεια κατοχής όπλου κατηγορίας Β΄ πρέπει να έχει:

Δελτίο Αθλητή Σκοπευτή σε ισχύ από την ΣΚΟΕ
• Να γνωρίζει τους κανονισμούς του αθλήματος που θα εξασκείται, και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης και φύλαξης του όπλου που θα προμηθευτεί.
Να έχει λάβει μέρος σε έξι (6) τουλάχιστον επίσημους αγώνες με ραβδωτά πυροβόλα όπλα δώδεκα (12) τελευταίους μήνες τουλάχιστον πριν υποβάλλει την αίτηση για άδεια αγοράς-κατοχής ραβδωτού πυροβόλου όπλου.
Το όπλο που θα προμηθευτεί να είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς του αγωνίσματος, που θα αθλείται και βάση εργοστασιακών προδιαγραφών, κατάλληλο για την άσκηση στο αγώνισμα σκοποβολής.
Άδεια κατοχής για περισσότερα από δύο (2) όπλα σαυτή την κατηγορία δεν χορηγείται. Οι άδειες κατοχής εκδίδονται από την Διεύθυνση Ασφαλείας ή την Αστυνομική Διεύθυνση του τόπου της μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου. Οι χορηγηθείσες άδειες θεωρούνται από την Υπηρεσία που τις εξέδωσε κάθε έξι (6) μήνες. Οι άδειες χορηγούνται για τρία (3) χρόνια και ανανεώνονται με αίτηση του κατόχου (ενδιαφερομένου) στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη τους. Ειδικότερα για τους σκοπευτές απαιτείται επιπλέον βεβαίωση της Ομοσπονδίας ότι συμμετείχαν σε έξι (6) αγώνες για την κατηγορία Α΄ (για όπλα κατηγορίας Α΄) και σε οκτώ (8) αγώνες στη κατηγορία Β΄ (για όπλα κατηγορίας Β΄). Οι οκτώ (8) αγώνες της κατηγορίας Β΄ μπορούν να καλύψουν και τις δυο κατηγορίες (Α΄ και Β΄).

6. Πως και Πότε μπορεί κάποιος να πάρει μέρος σε αγώνες Σκοποβολής;

Οποιοδήποτε μέλος ενός Συλλόγου μπορεί να πάρει μέρος στις προπονήσεις και σε Τοπικούς (Συλλογικούς) ανεπίσημους αγώνες, εφόσον δεν απαιτείται Δελτίο Σκοπευτή - Αθλητή για την εγγραφή - συμμετοχή στους αγώνες. Για λάβει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια μέρος σε επίσημους αγώνες της Ομοσπονδίας, πρέπει απαραίτητα να εφοδιασθεί με Δελτίο Σκοπευτή - Αθλητή της ΣΚ.Ο.Ε. Εφόσον ένας αθλητής ή μια αθλήτρια έχει Δελτίο Αθλητή - Σκοπευτή σε ισχύ, μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνες όποτε το θελήσει και όποτε το αποφασίσει. Δεν υπάρχει περιορισμός σ' αυτό, εκτός κι αν ο υπεύθυνος προπονητής - εκπαιδευτής αποφασίσει διαφορετικά! Να θυμάστε πάντως ότι κάθε συμμετοχή σε αγώνες μετράει σε "βαθμούς" για το Σύλλογο στον οποίο αγωνίζεστε. Επιπλέον κάθε αθλητής ή αθλήτρια, με τη συμμετοχή του στους αγώνες αποκτά πολύτιμη εμπειρία, που θα του φανεί χρήσιμη αργότερα, (ιδιαίτερα αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη σκοποβολή).

Created by Shooting Team Skomat